недеља, 30. јун 2013.

Kinder čokoladice

Potrebno je:

300g šećera
100ml vode
175g margarina
200g mleko u prahu
2 kašike kakaa
2 štangle čokolade





Priprema:
Ušpinovati šećer i vodu,dodati margarin kada se otopi dodati mleko u prahu.Odvojiti 1/3 smese,u ostatak dodati otopljenu čokoladu i kakao.Sipati naizmenično u pleh i ostaviti u frižideru da se stegne.

субота, 29. јун 2013.

Bavarske kifle

Potrebno je:

čaša od 2,5dl
1/ipo čaša mlake vode
4/ipo čaše brašna
20g kvasca
2 kašičice soli
2 kašičice šećera
3 kašike otopljenog margarina
+
1l vode
1 kašičica sode bikarbone

Priprema:
Zamesiti testo i ostaviti da nadođe.Nadošlo testo razviti u koru,praviti kiflice i ostaviti u frižider na 30 min.Uzavreti litar vode sa kašičicom sode bikarbone,spuštati kiflice na 20s,ređati u pleh i peći na 200°,oko 20 min.

петак, 28. јун 2013.

Muffini sa malinama i čokoladom

Potrebno je:

3 jaja
150g šećera
180g jogurta
100g čokolade
100g maline
200g brašna
1 prašak za pecivo

Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom,dodati jogurt,brašno i prašak za pecivo.Sipati u kalup za muffini,čokoladu iseckati na kockice,rasporediti po muffine kao i malinama.

уторак, 25. јун 2013.

Slani rolat od tikvice

Potrebno je:

5 jaja
1 manja tikvica (300g)
1 kašičica soli
1 kašika brašna

za fil:
150g kozjeg sira
2 paradajza



Priprema:
Tikvicu izrendati,dodati kašičicu soli i ostaviti malo da odstoji.Umutiti sneg od belanca,dodati žumanca,tikvicu ocediti od vode,dodati kašiku brašna i umešati sa jajima. (Pleh obložiti papirom) Peći na 200°,15min.Sir izrendati,paradajz oljuštiti i iseckati na kockice.Gotovu koru posuti sirom i paradajzom i vruću urolati.Vratiti u  rernu na 5 min na istoj temperaturi.

петак, 21. јун 2013.

Posna pita od kupusa

Potrebno je:

500g gotove kore za pitu
1 glavica kupusa
400 ml gazirane mineralne vode
100 ml ulja
20g kvasca
malo brašna,so
+
plasitificirana žica dužine 50cm



Priprema:
Kupus narezati na rezance,posoliti po ukusu i prodinstati na ulju dok ne omekša.Dok se hladi kupus,napraviti  preliv za pitu,u činiji sipati m.vodu,ulje,kvasac,malo soli,dodati brašno (gustine kao za palačinke) i lepo izmešati da nestanu grudvice.Koru premazati prelivom i sa malo kupusa.Žicu staviti na ivici kore i urolati koru,ali ne do samog kraja,nekih 5cm od ivice prekinuti sa rolanjem,uhvatiti za krajeve žice i lagano gurajući obe strane ka sredini naboriti koru.Izvući žicu,koru sastaviti tj. formirati krug,srediniu popuniti kupusom,ivice premazati prelivom.Peći na 200°,oko 20min.

четвртак, 20. јун 2013.

Simka torta

Potrebno je:

15 jaja
15 kašika šećera
15 kašika ml lešnika
100g čokolade
200g simke od jagode
4 pudinga od jagode
1 l mleka
1/ipo margarin
300g prah šećera
400g krem šlag od jagode

Priprema:
Za korice umutiti 5 belanca,dodati 5 kaš šećera,5 kaš lešnika,30g seckane čokolade.Peći na 170°,20 min.Umutiti još dva ovakva.Žumanca umutiti penasto,dodati puding,uliti malo mleka,umutiti i zakuvati u litar ključalog mleka.Margarin i šećer u prahu umutiti i sjediniti sa ohlađenim filom,na kraju dodati seckane simke čokolade.Šlag krem umutiti sa 400ml hladne vode.
Redosled filovanja: kora-fil-šlag-kora-fil...

понедељак, 17. јун 2013.

Mak štrudlice

                                                                                    Potrebno je:
2 jaja
120g margarina
500g brašna
1dl voda
malo kvasca
malo soli
kašičica šećera
po potrebi mleko
+
100g ml. mak
50g šećera
100ml mleka

Priprema:
Kvasac i kašičicu šećera otopiti u mlakoj vodi.U nadošli kvasac dodati 1 jaje,1 belance,margarin naseckan na kockice,prsohvat soli,brašno i sa malo mleka zamesiti srednje tvrdo testo.Ostaviti da nadođe i za to vreme skuvati fil.Mak preliti mlekom i sa par kašika šećera,mešati dok tečnost ne ispari.Nadošlo testo podeliti na dva dela,razvući koru,premazati filom i urolati u roladu.Seći male štrudlice,ređati ih u pleh i premazati žumancetom..Peći na 250°,dok ne dobiju zlatnu boju.

Breskvice

Potreno je:

2 jaja
400g šećera
300ml mleka
150ml ulja
1/ipo kašičica sode bikarbone
1 vanilin šećer
brašno po potrebi
+
marmelada
crvena boja za kolače

Priprema:
Umutiti penasto jaja sa šećerom dodati mleko,ulje,vanilin šećer,s.bikarbonu i 8 kašika brašna.Ostaviti da odstoji 2h,nakon toga dodati brašna i zamesiti glatko testo.Kidati loptice veličine oraha,ređati u pleh i peći na 180°,15-tak min.Svaku lopticu izdubiti nožem,mrvice sačuvati i umešati sa marmeladom,time puniti i spajati po dve loptice. U 85ml vode (soka) rastvoriti crvenu boju za kolače,umakati gotove breskvice,na kraju ih uvaljati u kristal šećer.

недеља, 16. јун 2013.

Burek

                                                        Potrebno je:

1kg brašna
600ml tople vode
30g soli
oko 200g masti






Priprema:
Zamesiti testo,podeliti na 9 loptice,pa svaku premazati sa dosta masti i ostavite na     2-3h da odstoji.Na masnoj podlozi od loptice razvući tanku (prozirnu) koru,nafilovati (sir,meso,spanać...) urolati i uviti u krug.Peći na 200°,oko 20 min...dok ne porumeni.Burek okrenuti naopako i ostaviti da odstoji 10-tak min,ne prekrivati.

понедељак, 10. јун 2013.

Kolač sa suvim grožđem

Potrebno je:

8 jaja
80g ml oraha
140g margarina
250g kristal šećera
14 kašika brašna
1 prašak za pecivo
100g suvig grožđa
2 kašike ulje
1 vanilin šećer
sok od 1 limuna

Priprema:
Biskvit 1- 4 jaja i 150g šećera umutiti penasto,dodati 140g omekšalog margaina,80g ml oraha,4 kašike brašna i 1 kašičicu praška za pecivo.
Biskvit 2- 4 belanca umutiti u čvrst sneg dodati 4 kaš.šećera,2 kaš ulja,5 kašika brašna i 100g suvog grožđa.
Biskvit 3- 3 žumanca i 1 celo jaje umutiti penasti sa 5 kaš. šećera,dodati 5 kaš brašna i kašičicu praška za pecivo.
Kada su umućena sva tri biskvita,izručiti ih jedan na drugi u podmazan pleh (36x24).Peći na 180°,oko 30min.Vruć kolač preliti vrućim sirupom.Ušpinovati 1dl vode,2 kašike šećera,1 vanilin šećer,sok od 1 limuna.

субота, 1. јун 2013.

Kolač sa višnjama


Potrebno je:
3 jaja,6 kašika šećer,6 kašika mleko,6 kaš.ulje,
6 kaš. ml.orasi,6 kaš.brašna,1 prašak za pecivo
+
200g krem šlag
200g kristal šećer
2dl vode
1 kesica želatina
kompot od višnje


Priprema:
Umutiti sastojke za biskvit i peći na 180°,25min.Želatin otopiti u malo mlake vode,na vatri zakuvati 2 dl vode i 200g šećera,kad proključa dodati želatin i uz povremeno mešanje kuvati 15 min.Ohladiti i pre nego što krene da želira umutiti sa njim 200g šlag krem.Na kraju dodati 200g višanja iz kompota.Pečen biskvit poprskati kompotom,premazati šlagom,odozgo glazura od čokolade.