петак, 25. март 2016.

Kolač od oraha

Potrebno je:
(čaša od 2dl)

6 jaja
2 č. šećer + 4 kašike šećer
2 č. mleka
1 č.ulja + 3 kašike ulja
2 č. mlevenih oraha
2 č.brašna + 4 kašike brašna
1 prašak za pecivo
4-5 kašike marmelade


Priprema:

Umutiti penasto 2 jaja sa 2 čaše šećera ,zatim dodati mleko i ulje,i na kraju brašno,prašak za pecivo i ml.orahe.Umutiti sve sastojke u glatku masu i izručiti u podmazan pleh (36x23).Peći na 200°,20 min.za to vreme ulupati šne od 4 belanca sa 4 kašike šećera,zatim dodati 4 žumanca,3 kaš.ulja i na kraju 4 kaš.brašna.Izvaditi kolač iz rerne ,preliti pripremljenom masom i vratiti u rernu na još 10-15 min,na istoj temp.Prohlađen kolač premazati marmeladom i posuti ml.orasima.

понедељак, 29. фебруар 2016.

Posna jaffa torta

Potrebno je:
Kore: (šolja od 100ml)
4 š.šećera,4 š. gazirane vode,
 2š. ulja,2 kašika meda,300g brašna,
1 kašika kakaa,prašak za pecivo,
8 kašike ml lešnika,
izrendana zamrznuta pomarandža .


Žuti fil :                                                            Tamni fil:  
4dl gaziranog soka od narandže,                     300g ml keksa
4 dl gazirane vode,150g šećera,                      100g ml lešnika,100g čokolade,
3 pudinga od vanile,6 kašika gustina,               1-2dl gaziranog soka od narandže,
1 izrendana (zamrznuta) pomarandža ,           100g margarina,100g prah šećera
200 margarina,50g prah šećera                        +200g šlag,70gčokolada                                                                                     
Priprema:

Umutiti 2 šolje šećera sa 2 š.gaz.vode,dodati 1 šolju ulja,kašiku meda,150g brašna,kašičicu praška za pecivo,4 kaš.ml.lešnika i na kraju polovinu izrendane pomarandže.Ostaviti smesu da odstoji 15tak min uz povremeni mešanje,da bi se šećer lakše otopio.Pleh obložiti pak papirom,izručiti smesu i peći na 180°,20 tak min.Otopiti 70g čokolade sa 2 kašike ulja i premazati time pečenu koru.Za drugu koru postupak je isti samo na kraju treba dodati kašiku kakao praha i gotova kora se ne premazuje čokoladom.
Za žutu kremu potrebno je zagrejati na vatri gazirani sok,kao i vodu sa šećerom,u malo vode razmutiti gustin i puding,dodati u ključalu masu i mešati dok krem ne baci "ključ" i krene da se odvaja od posude.Skloniti sa vatre,dodati izrendanu pomarandžu,sjediniti i ostaviti da se ohladi.U ohladjen krem dodati umućen margarin sa prah šećerom.
Za tamnu kremu potreno je izdvojiti 6 kašika žute kreme u to dodati margarin kao i prah šećer i umutiti mikserom.Keks,lešnike i čokoladu preliti sa malo gaziranog soka a zatim i umititi mikserom,na kraju dodati umućen margarin sa žurim filom i sjediniti fil.
Šlag umutiti sa 2 dl gazirane vode i filovati tortu.
Redosled filovanja: svetla kora - tamna krema - polovina umućenog šlaga - tamna kora - žuta krema - šlag.

петак, 29. јануар 2016.

Posne štrudlice sa jabukama,orasima i cimetom

Potrebno je:
2dl ulja
1dl mlake vode
1 vanilin šećer
500g brašna
1 kašičica praška za pecivo
pola kocke kvasca
+
5 jabuka,5 kašike šećera,
200g ml oraha
kašičica cimeta
šećer u prahu

Priprema:

Aktivirati kvasac u mlakoj vodi sa kašičicom šećera..Zamesiti testo od brašna,ulja,vanilin šećera,praška za pecivo i kvasca.Ostaviti da odstoji 30 min.Za to vreme izrendati oljuštene jabuke,dodati 5 kaš.šećera i staviti na laganoj vatri da se šećer istopi.Na kraju dodati ml orahe i cimet.Testo rastanjiti u tanku koru,seći na trake,na sredinu trake staviti fil,zatim fil preklopiti testom i spojiti krajeve,tako da se oformi rolada.Svaku roladu seći na komade i ređati u pleh obložen pek papirom.Peći na 180°,oko 25min.Gotove štrudlice posuti prah šećerom.

четвртак, 28. јануар 2016.

Oblanda sa pavlakom i keksom

Potrebno je:

1 velika oblanda
400ml kisela pavlaka
400g šećer
1 margarin
300g ml keks






Priprema:

Otopiti na vatri margarin.U posebnoj posudi pomešati pavlaku sa šećerom i takodje staviti na vatri da se otopi neprekidno mešajući.Na prvi ključ,pavlaku sjediniti sa otopljenim margarinom i dodati ml keks.Fil ohladiti par minuta,a zatim još uvek toplim filom zafilovati oblandu.Gotovu oblandu opteretiti nečim teškim i ostaviti da se stegne.

недеља, 10. јануар 2016.

Šah rolat

Potrebno je:
1 velika oblanda
krem:
1/ipo l mleka,15 kašika krisal šećer
10 kašika brašna,3 kašike gustin
+ 1 margarin,100g prah šećer
biskvit:
10 jaja,10 šolje (1dl) šećer,
2 šolja ulje,2 šolja mleka,
10 šolje brašna,2 kašike kakaa
2 praška za pecivo
 
Priprema:

Skuvati fil.Zakuvati mleko i kristal šećer,u malo mleka prethodno razmutiti brašno i gustin,po potrebi ako se grudvice ne razbijaju procediti masu i tek onda je dodati u ključalo mleko.Mešati neprekidno dok se fil ne ukuva i baci koji ključ.Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi,zatim dodati umućen margarin sa prah šećerom i umutiti sve zajedno.Za jedan biskvit umutiti penasto 5 jaja sa 5 šolje šećera,dodati šolju mleka i šolju ulja i umutiti sve zajedno.U umućenu masu dodati 5 šolje brašna i 1 prašak za pecivo.Pleh (36x36) obložiti papirom,sipati masu i peći biskvit na 180°,oko 25 min.Za drugi biskvit ponoviti isti postupak samo na kraju dodati 2 kašike kakaa.Ohlađene biskvite iseći na 10 jednkih traka.Listove oblande premazati tankim slojem fila.Dok se premažu svih pet,prvi je već omekšao i spreman za filovanje rolata.Negde na polovini lista staviti traku jednog biskvita,nožem premazati filom stranice trake,a onda dodati druge boje biskvit,spojiti ih.Premazati odozgo filom obe trake biskvita,zatim na crni biskvit,odozgo staviti žuti,opet premazati filom stranice trake i do nje staviti crni biskvit.Premazati rolat filom sa svih strana i uviti u list oblande.Svaki rolat uviti u aluminijumsku foliju i ostaviti u zamrzivač da prenoći.Kolač možete jesti sutradan,ali se čuva u zamrzivaču.

Lični utisci:
Šah rolat je jedan od mojih prvih poslastica kada sam krenula da spremam kolače,tako da neka velika spretnost i nije potrebna,uz par dobrih saveta,i malo vremena,lako se spremi.Konkretno ovaj recept je dosta star i po meni ne pogrešiv,jedan od retkih gde nisam nešto menjala.Kolač može dugo da sedi u zamrzivaču,lako se nareže na šnite,za par minuta se opusti i bude kao svež,ma da je isto tako fantastičan i leden.Prava,prava radost...

понедељак, 14. децембар 2015.

Rumba sa višnjama

Potrebno je:
Biskvit:
6 belanca,6 kašika šećer
3 kašika brašna,2 kaš.gustina,
kašičica praška za pecivo
šolja (2dl) seckanih oraha
šolja (2dl) višnje iz kompota
Krem:
6 žumanca,3dl mleka,
9 kašika šećer,3 kaš-brašna
+
1 margarin,2 lista oblande

Priprema:

Umutiti belanca postepeno dodavajući šećer.U čvrst sneg od belanca dodati brašno,prašak za pecivo i seckani orasi.Izmešati lagano kašikom.Višnje dodati smesi kada je izručite u pleh (20x30) obložen papirom.Peći na 180°,dok biskvit ne dobije zlatnu boju.Mleko zakuvati na vatri sa šećerom,u malo mleka razmutiti brašno ,žumanca penasto umutiti,sjediniti žumanca sa razmućenim brašnom i dodati u ključalo mleko.Mešati kremu dok se ne zgusne.U ohlađenu kremu umutiti margarin i filovati oblandu.
Redosled filovanja: List oblande-polovina fila-biskvit-druga polovina fila-list oblande....


петак, 27. новембар 2015.

Milka torta

                                                                                    Potrabno je:
Korice 3x:
5 belanca,5 kašika šećer,
1 kašika sirće,5 kašika ml lešnik,
2 kašike brašna,
1/3 praška za pecivo.
Krem:
1l mleka,8 kašika šećer
i 10 kaš. gustin.
15 žumanca i 100g prah šećer.
2 margarina i 250g prah šećer.
 + 250g seckani lešnik,
150g ml.plazma,
1 bela milka i 1 crna milka čok

Priprema:

Umutiti belanac sa šećerom,dodati sirće i na kraju lešnik,praš.za pecivo i brašno.Izmešati i sipati u pleh obložen papirom.Peći na 180°,oko 25min.Ispeći tri ovakve korice.U malo mleka razmutit gustin,ostatak zakuvati sa šećerom,dodati razmućen gustin,mešati dok krem ne dobije potrebnu gustinu.Umutiti žumanca sa prah šećerom i zatim ih skuvati na pari.Ohladiti filove,margarin umutiti sa prah šećerom i sjediniti sa ohladjenim filom od žumanaca,a zatim sjediniti i sa belim filom.U gotov krem dodati seckan lešnik,mlevenu plazmu, rendanu crni i belu milku čokoladu.Filovati tortu,odozgo 200g šlag ili ganaš od sl .pavlake i čokolade (200ml sl.pavlake zagrejati na vatri do ključanja,dodati 200g crne čok.Mešati da se istopi i ostaviti da se prohladi.Prohlađenim ganašem premazati tortu)