понедељак, 27. јануар 2014.

Padejske kifle

Potrebno je:
4dcl mleka
2dcl vode
1 kvasac
1 kašika šećera
3 ravne kašičice soli
900g brašna
+
4 jaja
140g masti
1 kašika brašna
susam

Priprema:
U 2 dcl mlakog mleka dodati kvasac,kašiku šećera, kašiku brašna i ostaviti da se aktivira kvasac.Dodati brašna i soli,zatopliti ostatak mleka i vode i umesiti meko testo.Ostaviti da naraste.Nadošlo testo podeliti na 4 loptice.Svaku lopticu malo rastanjiti,premazati premazom (od 3 žumanca,140g masti i kašiku brašna napraviti glatku smesu) i ostaviti da odstoje još 30-tak min.Nakon toga,spojiti po dve kore,(ne spajati namazane strane,već složiti jednu na drugu).Pobrašnjaviti radnu površinu i razvlačiti koru,ne mora biti ekstremno tanka.Koru urolati prvo s jedne strane do pola,pa onda s druge strane do pola,na kraju preseći nožem po dužini,i tako dobiti dva rolata.Svaki rolat iseći na jednake komade,kifle ređati u pleh obložen papirom i ostaviti ih još nekih 30-tak min da odmaraju.Rernu zagrejati na 180°,kifle premazati umućenim jajetom i posuti susamom.Peći dok ne porumene,oko 25 min.

Biskupski kolač


Potrebno je:

3 belanca
120 g kristal šećera
120 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 šolja seckanih oraha
rendana kora limuna 
rendana kora pomarandže




Priprema:
Umutiti belanca u čvrst sneg,dodati šećer,na kraju dodati i brašno i prašak za pecivo.Dodati rendanu koru limuna i pomarandže,seckane orahe i špaklom lagano mešajući sjediniti sastojke.Kolač peći u nauljanom plehu,na 170°,15-tak min,nakon toga smanjiti malo temp i peći još 20-tak min.

Нема коментара:

Постави коментар